Centrala electrica VS Centrala pe gaz

Centrala electrica VS Centrala pe gaz

Introducere – Centrala electrica VS Centrala pe gaz

Centrala electrica VS Centrala pe gaz

Dupa cum bine stiti, centralele sunt echipamente care furnieaza caldura si apa calda in mai multe puncte (calorifere, bai, bucatarii) dintr-o singura sursa. Centralele sunt de mai multe feluri: de apartament/casa, de bloc, de cartier, pe lemne, pe gaz, electrice etc. In articolul de astazi o sa ne concentram atentia in special pe centralele de apartament/casa, in special cele electrice si pe gaz. Alegerea centralei se face dupa mai multe criterii: putere de incalzire, eficienta energetica, tehnologiile de care dispune, surpafata care trebuie incalzita si asa mai departe.

Am ales sa vorbim despre centrale eletrice si centrale pe gaz deoarece sunt cele mai populare. Bineinteles, fiecare prezinta avantaje si dezavantaje, chestiuni pe care le voi evidentia in randurile urmatoare. Sunt o multime de modele din care puteti alege si va recomand sa apelati la un specialist inainte de a lua o decizie in acest sens.

Centrala eletrica 

Centrala electrica VS Centrala pe gaz

Avantaje

Centralele eletrice sunt extrem de simplu de montat, incalzesc repede si sunt o solutie de incalzire destul de eficienta. Marele lor avantaj consta in pretul redus de achizitie, respectiv instalarea facila. Trebuie sa tineti cont de faptul ca o centrala electrica o sa produca exact puterea pe care a declarat-o producatorul, fapt care o sa va permita sa va faceti anumite calcule lunare.

Centralele eletrice sunt recomandate in special pentru apartamente mici, garsoniere si alte spatii de dimensiuni relativ reduse. Sunt eficiente deoarece practic fiecare Kwh consumat se transforma in caldura. De asemenea, intretinerea centralei electrice este net superioara in comparatie cu cele pe gaz intrucat nu aveti nevoie de cos pentru emisii, nu exista pericol de explozie si reviziile se efectueaza mult mai rar.

Dezavantaje

Chiar daca fiecare Kw e transformat in caldura, e foarte posibil ca centralele eletrice sa va aduca facturi usturatoare. In continuare, gazul ramane cel mai ieftin combustibil fosil, chiar daca prezinta dezavantajele aferente. In orice caz, exceptand costurile mai mari si anumite situatii, centralele electrice merita achizitionate, mai ales daca le montati intr-un spatiu de dimeniuni reduse-medii.

Centrala pe gaz

Centrala electrica VS Centrala pe gaz

Avantaje

Centrala pe gaz este alegerea perfecta pentru persoanele care locuiesc la casa sau locuiesc intr-un apartament ceva mai mare. Poate oferi un randament foarte asemanator cu centralele eletrice, mai ales daca optati pentru automatizarea consumului de combustibil.

Un alt avantaj al centralelor pe gaz este faptul ca se poate instala in absolut orice sistem de incalzire al locuintei, inclusiv incalzirea prin pereti sau prin pardoseala. De asemenea, centralele pe gaz moderne dispun de o multime de tehnologii si functii care o sa va usureze viata si o sa aiba grija de facturile lunare.

Dezavantaje

Din pacate, pentru montarea unei centrale pe gaz trebuie sa fiti in apropierea unei tevi sau in apropierea retelei de gaze. In caz contrar, racodarea este foarte costisitoare si nu merita. Asadar, pentru majoritatea persoanelor din Romania care locuiesc in zona rurala, centrala termica pe gaz nu reprezinta o solutie. Desigur, sunt centrale care functioneaza si adaptate pe GPL. deci va recomand sa cautati informatii suplimentare.

Intretinerea si siguranta reprezinta doua alte dezavantaje serioase. Centralele pe gaz trebuie verificare periodic, trebuie instalat un cos pentru eliminarea emisiilor si trebuie sa apelati doar la personal specializat si acreditat. Cu alte cuvinte, intretinerea unei centrale pe gaz este mai costisitoare in comparatie cu o centrala electrica iar reviziile se fac mai des pentru siguranta.

Centrala electrica VS Centrala pe gaz – Concluzie

In concluzie, cea mai buna centrala termica este cea pe care v-o permiteti si cea care se potriveste cel mai bine pentru situatia dumneavoastra. Daca locuiti intr-o garsoniera sau intr-un apartament mic, centrala electrica este solutia ideala. In schimb, daca locuiti intr-o casa/apartament de dimensiuni mari, centrala pe gaz reprezinta alegerea mai buna!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.